WORKS

apartment Huang
松江黃宅
  • Location
    Taipei, Taiwan
  • Area
    60P
  • Project Year
    2018 Before
  • Project Leader
    Chun Ta,Tsao / Kuan Huan,Liu
  • Building materials
    開放式的餐廳、輕廚房和客廳共享同個空間,如何將天地壁之間的關係做最極致的質感配比及平衡為設計重點,天花部分以碗公型狀天花涵蓋開放區域,讓整體融合無分界,而造型之凹陷狀,以顛倒的方式去提高天花平面高度以及外圈立面的弧形關係,呈現優美無止境的弧形線,並在天花上設計分割線,讓天花添增動感之外,讓天花交叉的處為天花光源的位置,來搭配使用者生活的位置,賦予有邏輯性的線條。

    地坪則是利用薄石板從平面向度轉折發展至立面向度並成為電視的背牆,此手法除了增加薄石板的立體概念外,也與天花之弧形有上下對比之關係。
    最後,在空間的調性上以白色的思考為主,將重點放在空間中的物件上,並強化物件本身之個性,如此一來傢俱和藝術作品,便能展現各自的獨立性與個性。

    The design of the project focuses on how to achieve the ultimate texture ratio and balance in the relationship between the ceiling, the floor, and the wall in the shared space of the open dining room, light kitchen, and living room.
    The ceiling in the shape of a bowl covers the square area, making the whole area integrated without borders. The upside-down sunken part of the bowl can increase the height of the ceiling and create an arc connecting the façade out of the circle, presenting a beautiful and extensive arc. Besides, the design of the dividing line on the ceiling aims to not only add some mobility to the ceiling. The crossing position of the dividing line is what the users use most often. Therefore, the crossing position has reasonably become the light origin on the ceiling and been presented with the logical line.

    As for the floor, the thin slate is used to develop from the horizontal dimension to the vertical dimension, which serves as the TV wall. Besides adding the three-dimensional concept, this technique forms an up-and-down contrasting relationship with the ceiling arc.

    At last, the space is tuned in white so as to focus on the items in it and to reinforce the characteristics of the items themselves. In this way, the furniture and the art works can display their own individuality and character.