WORKS

House W
士林王宅
  • Location
    Taipei, Taiwan
  • Area
    42P
  • Project Year
    2018 Before
  • Project Leader
    Kuan Huan,Liu / Chun Ta,Tsao
  • Building materials
    50年老屋位在相當密集的住宅區中,是台灣常見的三層樓透天街屋,除了長型街屋常見的採光不足問題外,對面房屋太近也形成隱私及安全問題。另外,附近著名景點及夜市的人潮也伴隨著噪音的干擾。

    在缺乏隱私性及良好的景觀條件下,我們決定將建築物向內及向上發展。將各樓層前方退縮,在街道及居住區域之間形成緩衝的半戶外空間,並透過擴張網的半透明性及立面的開口適度地隔離外在環境,卻又能夠引入自然的光線、空氣及雨水。透過挑空及天井連結了三層樓的半戶外區域,一樓陽台做為玄關能有較好的採光,二樓的樹及植栽能提供小孩遊戲區域的延伸,而三樓主臥房也能同時觀賞到樹冠的綠意

    光線及新鮮空氣決定居住者的對空間的舒適感受,透過前後方的大面開窗及中間天井讓陽光自然的流進房子的各個角落,中間天井採用玻璃保有原本樓面積,臨旁的沖孔鐵板樓梯讓上方陽光也能穿透。另外,房屋後方原有陽台也退縮捨棄,讓原本與後面房屋相臨40公分的距離能夠拓寬至90,並將配置在後方的廁所以玻璃作為隔間,爭取最多的自然光進入。

    每個樓層皆以開放平面處理,在寬度僅有3.7米的條件下,將必要的收納櫃體全部靠牆換取最大的室內使用面積。室內以白色木地板鋪設,壁面則以水泥粉光作為完成面,其餘則為不鏽鋼、實木、玻璃等材料,透過白灰色調的自然質感更能輔助陽光在室內的反射,並與玻璃的折射光線相得益彰。原本的樑及補強結構也不刻意修飾或包覆,讓新舊材料同時存在於空間中,顯示出老屋改建特有的空間質感及氛圍。

    This 50-year-old house is located in a high density residence area, with the typical design of three-story townhouse that you see often in Taiwan. Main problems for this rectangular shaped house include poor daylighting, which is common for houses of this specific shape, and the close proximity to neighboring houses,which poses a privacy and security threat. Also, noises from nearby tourism attractions and night markets are a nuisance.

    Considering the lack of privacy and good view, we decided to design the house inward and upward. The front of each floor is set back to form a buffering semi-outdoor space between streets and residence areas, and with uses of semitransparent expanded meshand openings on the façade, we are able to set up boundaries but still introducing natural lighting, ventilation and rain to the inside. By removing partial ceilings and the use of atrium, these semi-outdoor spaces on three floors are linked, so the first-floor balcony will be used as doorstep with improved daylighting, while second-floor balcony plays as an extension to kids’ corner with trees and plants and the main suite on third floor can enjoy green garden view.

    Lighting and ventilation are big factors in regard to the wellness of occupants. By large windows located both at the front and the back, and use of atrium in the middle, sunlight can naturally flow into every corner of the house. The middle atrium uses glass to keep floor area, and the surrounding stairs use perforated steel plate, llowing sunlight from above going through. Also, the balcony at the back of the house is forfeited and set back so the distance to neighboring houses is expanded from 40 centimeters to 90 centimeters. The toilet located at the back uses glass for partitioning to allow as much ambient lighting as possible.

    Each floor is handled as an open plane. All cabinets are located against walls to maximize indoor floor area as the width of the house is only 370 centimeters. White wood floors are used and walls are with cement finish. Other materials used include stainless steel, wood and glass. The white/gray tone have created an original feeling, while this also helps the reflection of sunlight in the house, as well as refraction of lights created by the use of glass. The reinforcement of beams and columns is kept without intentional concealing, allowing existence of both the old structure and new elements, to exhibit the unique quality and atmosphere of this renovated old building.