WORKS

Apartment Lin
林口陳宅
  • Location
    New Taipei, Taiwan
  • Area
    11p
  • Project Year
    2019 After
  • Project Leader
    Kuan Huan,Liu / Chun Ta,Tsao
  • Building materials
    11坪的空間是屋主出差回台的暫時居所,以飯店套房的概念,思考行為活動如何影響空間設計。舉凡睡眠、娛樂、飲食、盥洗等,皆有對應的傢俱及區域。以此定義牆面的範圍與形體,進而形成將有機造型的變化結合曲面融合於整體空間。

    主要區分公私領域的壁面,自玄關後分為上下兩部分。上半部以厚度的變化構成天花主要視覺,並作為設備的隱藏區域;下半部始自壁面浮出的女體藝術,至末端的皺褶造型。以弧度的改變反映各空間所需的活動範圍,並設置一個隱藏拉門及暗門,滿足隱私的需求。壁面及地坪運用礦物塗料呈現洞穴般的自然風格;天花則以鏡面波浪不鏽鋼板加上壁面局部水紋玻璃形成模糊反射增加空間感,以此作為整體空間的背景基調。傢俱由大理石、黃銅發色、實木碳化、特殊石頭漆等打造而成,讓每個物件與屋主的收藏,都如同藝術品展示於空間之中。

    The 36-square meters space is temporary residence when the owner return Taiwan form business trips. The design concept is how behavior affects the interior design as a hotel suite. A human’s living behavior includes sleeping, entertaining, dining and washing, which all have corresponding furniture and scale of activity; those define the area of wall and shape, forming an organic design integrating curved lines into the overall space.

    The wall after the entrance dividing the public and private area into upper and lower parts. The thickness of the upper part supports the visual effect of the ceiling and serve a s a hidden area for equipment. The lower part starts from the artwork of a female body from the wall to the wrinkled shape at the end. The curved line reflect the range of area of each activity, and there is a hidden sliding door and trap door for privacy purpose.

    The mineral paint material on the wall and floor present natural style as cave, while the ceiling uses mirrored wave stainless steel plates and partial water-grained glass to form fuzzy reflections to increase feeling of spaciousness and as the background of the space. The furniture is made of marble, brass color, solid wood carbonization and special stone paint, presenting each object the owner’s collection like exhibited arts in the space.