WORKS

House H
士東許宅
  • Location
    Taipei, Taiwan
  • Area
    100P
  • Project Year
    2019 After
  • Project Leader
    Chun Ta,Tsao / Kuan Huan,Liu
  • Building materials
    「若一建築物比喻成盒子,開啟它的門窗,更將綠意和天光帶入地面之下的盒內,讓它呼吸,是我們設計此空間的浪漫。」

    本案位於士東路近四十年的老屋,是左右鄰房、前後採光的典型公寓。屋主有意將閒置的地下室,透過設計打造一家四口新居空間。原先空間的機能有其須被解決的問題,例如原地下室的氣窗,位於一樓基地與街道之間的65公分高低差,卻因前院停車使用,後院作為曬衣空間,將地下室的氣窗給遮蔽,未能發揮作用,也因此以往陰暗的樓下只能被當作儲藏空間使用。

    若未來地下室被納入日常生活使用,首先須克服基礎的環境條件,而決定犧牲一樓靠近前院及後院處的樓板面積,打通成天井,如此擴大地下室採光面,同時增加通風量,能大幅改善環境不良問題,此時地下室的舊有概念已經消失,整體空間上轉變為樓上與樓下的關係。

    經過改造後,全案近街道的前半區依序為停車空間、往樓下的階梯與天井、神明廳,樓下的前半區則是家人主要的交誼空間,延伸至客廳、餐廳及廚房。如此屋主與家人相處的時光,能輕易從樓下欣賞到前院的楓樹及陽光。

    而後半區則屬於私人空間,分別是一樓主臥及樓下的男、女孩房,而除了前院以外,私人空間也要讓人享受綠意。因此將易照顧的山苦楝(旺旺樹)種植於樓下的後區,透過一樓後區地面的開口,樹梢將延伸到主臥書桌桌面的高度,而樓下的腎蕨、龜背竹、曼綠絨也能通過一樓L型天井衍伸到中央,作為男、女孩房天然的屏障。白天植物提供新鮮芬多精,夜晚時透過打光,層層葉片的光影變成空間視覺的主角。

    室內空間的重置,使居住感受增添了陽光與空氣,人、植物、與房子便成了共生共榮的關係。隨著四季變化的綠意,體會潛藏生活中的旨趣。

    “If a building is compared to a box, its doors and windows introduce the greenness and natural light into the box underground. To make it breathe is our romantic feeling in the design of the space.”

    The project is a building nearly forty years old on Shidong Road. It’s a typical apartment building sandwiched between the left and right buildings with the light coming from the front and back. The owner attempts to turn the unused basement into a new living space for the family of four through design. There are problems that have to be solved in terms of the original space function. For example, the ventilator of the original basement is located at the 65-cm height difference between the first-floor base and the street. However, the forecourt is used for parking, and the backyard is used for sun-drying clothes. The ventilator of the basement is covered without exerting its function. Therefore, the dark basement could only be used as a storage space in the past.

    If the basement is included in the daily use in the future, first is to overcome the basic environmental condition. Therefore, we decide to sacrifice the floor area on the first floor near the forecourt and the backyard to make it a courtyard. This is to expand the lighting area of the basement and at the same time increase ventilation and will make a great improvement of the bad environmental problem. Then the old concept of the basement has disappeared and transformed into the new relationship between upstairs and downstairs in the overall space.

    After the renovation of the project, the front half area close to the street is the parking space, stairs leading to downstairs, courtyard, and worshipping hall. The front half area downstairs is mainly the interaction space of the family members, which further extends to the living room, dining room, and kitchen. Therefore, when the owner gets along with the family, they can easily enjoy the maple trees and sunlight at the forecourt from downstairs.

    The back half area is the private space, including the master bedroom on the first floor and the boy’s and girl’s rooms downstairs. Besides the forecourt, in the private space the greenness can also be enjoyed. Therefore, a China berry that is easy to take care of is planted at the back area downstairs. Through the opening on the ground of the back area of the first floor, the tree top will extends to the height of the desk surface in the master bedroom. The sword fern, ceriman, and philodendron downstairs also extend to the center through the L-shape courtyard on the first floor to serve as the natural screen of the boy’s and girl’s rooms. In the day, the plants can provide the fresh Phytoncide. In the night, the light and shadow of the leaves become the leading role in the space vision through lighting.

    The rearrangement of the indoor space adds sunlight and air to the living feeling. The relationship of symbiosis between men, plants, and the house is achieved. With the greenness in the changes of seasons, the purport of life hidden in life can be realized.